Dintre sute de coperte

Dintre sute de coperte (7) – 1Q84 de Haruki Murakami

Haruki Murakami a împlinit de curând 68 de ani. Scriitorul japonez a devenit cunoscut datorită romanului “Pădurea norvegiană”, best seller al anului 1987.

Recunosc că nu am mai citit Murakami până acum, dar la recomandările unei prietene m-am hotărât să pornesc în această aventură de 3 volume numită 1Q84 (roman apărut în 2009-2010 şi tradus şi publicat la noi de Editura Polirom).

 “Wow!” ar fi cea mai bună exprimare a ceea ce m-a făcut să simt Murakami cu fiecare frază pe care a scris-o.

Am fost fascinat de poveste, care e una simplă, dar scrisă incredibil de prietenos, de plăcut.

Descrierile vieţilor, ale locurilor, poveştile din spatele personajelor te fac să te simţi foarte aproape de ele, să intri în trăirile lor, să te afunzi în visele şi visurile lor până la nivel de empatie.

Până la urmă despre asta e vorba atunci când scrii, să-i faci pe cititori să devină una cu personajele, iar aici, Haruki Murakami a dus acest concept la desăvârşire.

Scriam la recenzia cărţii Biblia pierdută a  lui Igor Bergler că autorul descrie vieţile unor personaje total irelevante pentru poveste, cu descrieri minuţioase ce nu duc nicăieri şi nu-şi au rostul.

În schimb, în 1Q84, Murakami creează lumea din afara şi dinăuntrul personajelor prin aceste descrieri, ca atunci când cineva ne desenează un copac în totalitatea lui. Cu trunchiul, ramurile, scoarţa, frunzele dar şi cu rădăcinile nevăzute, bine ancorate în pământ. Pentru a înţelege totul mai bine, pentru a avea o imagine de ansamblu.

Romanul este ca un vis. Te culci obosit şi confuz pentru a te lăsa sedus, uşor, uşor, de starea de bine pe care ţi-o oferă somnul. Până când momentele de realitate se dizolvă în aerul suprarealist al viselor.

Recomand cu mare drag acest roman pentru starea uimitoare pe care ţi-o induce.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *