Dintre sute de coperte

Dintre sute de coperte (6) – Arhanghelul Raul de Ovidiu Eftimie

Aceasta este o scurtă recenzie a cărţii Arhanghelul Raul de Ovidiu Eftimie.

Am râs, iar dacă n-am râs am zâmbit, iar dacă n-am zâmbit am simţit tragi-comicul societăţii româneşti scris atât de simplu şi direct cât să poţi sau să TE poţi recunoaşte în personaje.

Cartea e cea de debut a  lui Ovidiu Eftimie ca scriitor și a apărut la Nemira în colecţia Nautilus, dar eu n-aş incadra-o la SF. Pentru mine, spiritul poveştii nu este unul SF ci mai degrabă unul de comic social.

Povestea porneşte de la elemente de Fantasy cu ceva trimiteri SF şi se încheie la fel, dar personajele şi recţiile lor sunt mai degrabă “mitice”, pur româneşti şi nu aşa cum ne-am obişnuit în romanele consacrate de gen.

Ovidiu Eftimie face parte din grupul TNR aşa că găsim şi aici genul de umor fin, subtil pe alocuri, combinat cu cel direct, necomplicat, uşor de înţeles pentru oricine.

Stilul e cinematic de cele mai multe ori şi mă bucură că pot citi şi autori români care nu tratează doar subiecte „grele”scrise în modul perfecto-elitist.

E o carte uşor de citit în avion sau în lungile călătorii cu CFR-ul de pe pământurile patriei, asta că tot avem naşi de tren ca personaje principale.

Nu vreau să intru în detaliile intrigii şi nici să analizez personajele, dar pot spune că acest melanj între naşi de tren, copyright-eri, SRI, lumi paralele, satana, universuri multiple, călătorii în timp şi pandimensionali într-o Românie a anilor de după Revoluţie face ca joaca propusă de Ovidiu Eftimie să pară absurdă dar, de fapt, să fie extrem de interesantă şi haioasă.

Aşa că, dacă doriţi divertisment şi relaxare atunci când lecturaţi o carte, Arhanghelul Raul poate fi una din cele mai bune alegeri, chiar dacă nu sunteţi fani SF.

Chiar cred că peste 100 de ani, volumul de faţă poate fi unul de căpătâi pentru liceenii viitorului atunci când vor învăţa la Istorie despre societatea românească de astăzi. Şi nu sunt ironic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *