Despre oameni

B.O.R. s-a hotărât să interzică iubirea…

Într-un secol în care tehnologia ne-a adus atât de aproape de oamenii din alte colțuri ale lumii, în era în care ne pregătim să trimitem oameni pe Marte, Marele Sinod din care face parte și Biserica Ortodoxă Română s-a hotărât că ar fi mai bine să fie interzisă căsătoria între ortodocși și neortodocși și „absolut interzisă” între ortodocși și necreștini. Și bineînțeles nu acceptă nicio formă de coabitare între două persoane de același sex, dar aici nu e nimic nou sub soare.

Lăsând la o parte sintagma „absolut interzisă” care este din start una absolut cre(ș)tin-ortodoxă, mi-aș dori să înțeleg de ce Biserica noastră ia decizii de genul ăsta, când vedem cum Papa Francisc spală picioarele unor refugiați de religii musulmane sau hinduse, când ne amintim că Mahatma Gandhi spunea că toate religiile sunt egale iar Maica Tereza se dedica până în ultima secundă a vieții ei celor săraci și bolnavi pe care-i îngrijea indiferent de religie.

„Suntem frați și vrem să trăim în pace” – Papa Francisc

Rolul Bisericii e să îi servească pe oameni nu invers.

Eu nu sunt ateu, deși e la modă să se nege existența oricărei forme de divinitate. Cred într-o forță superioară, dar înainte de a mă uita în sus privesc în jurul meu și văd ca sunt înconjurat de oameni. Cu ei trăiesc, cu ei râd, cu ei sufăr și tot de ei mă îndrăgostesc. Așa încât cred că un om e întâi om și abia pe urmă orice altceva. Prin decizia luată de a scoate din categoria oamenilor pe oricare nu e creștin ortodox, Marele Sinod și BOR nu fac decât să se îndepărteze din ce în ce mai tare de umanitate și să se apropie puternic de altevoronet-paintings-1 organizații radicale, cu același tip de gândire, ca ISIS. Când eram mic și intram în Biserică priveam cu emoție pură minunățiile pictate, mă uitam către altar ca spre ceva miraculos și credeam că preoții au puteri magice. Astăzi când văd niște sutane pe stradă mă gândesc dacă a murit careva sau mă întreb dacă e vreo sărbătoare religioasă și au ieșit la cerșit din ușă în ușă.

 Rugăminte către Biserica Ortodoxă Română

Eu nu vreau să dispară credința. Atenție, am zis credința! Avem nevoie de ea mai ales în momentele dificile. Atunci când trecem prin tragedii, credința e cea care dă un sens existenței noastre. Ne dă speranța că nu ne chinuim și nu trăim degeaba. Dar Biserica noastră nu mai servește credinței. Ea nu mai are nimic spiritual, nimic divin, iar preoții există doar pentru nunți, botezuri, înmormântări și parastase. Aș vrea ca preotul ortodox modern să fie altfel. Să mă uit cu respect la el pentru că știu că îmi înțelege durerea și că mă ajută ca un fin psiholog dar și ca un părinte în sensul adevărat al acestui cuvânt. Nu să aplice exorcizări și să dea sfaturi ca „du-te și fă trei mătănii” sau să mă stigmatizeze cu aberații ca „te-a bătut Dumnezeu că te-ai născut roșcat și cu pistrui”. Vreau implicare reală în existența și problemele mele, vreau adaptarea BOR la viața modernă și gândirea actuală.

Și cel mai important, rugămintea mea e să mă lăsați să iubesc pe cine și așa cum vreau eu, cât timp nu fac rău nimănui. Iubirea e probabil cel mai important, cel mai frumos, dacă nu chiar singurul motiv pentru care viața merită trăită. Așa că nu interziceți iubirea pentru că e ca și cum ați interzice viața. Și deciziile de genul ăsta vor fi pentru voi ca trâmbițele lui Iosua pentru Ierihon. Iar zidurile cetății voastre s-ar putea să ajungă să se facă praf și pulbere. Asta dacă nu s-au făcut deja…

5 comentarii la “B.O.R. s-a hotărât să interzică iubirea…

 1. Oare acesti imbuibati ai lumii otodoxe nu-si dau seama ca acest lucru o sa se razbune? Desigur, pe bigoti poate sa-i struneasca in acest sens. Dar in prezent omenirea, dar in special tinerii sunt mult mai destepti. Conducera bisericii ortodoxe din Romania a uitat ce strigau tinerii in piata, dupa tragedia de la „Colectiv”?! Nu-si da seama ca va creste numarul familiilor fara uniune religioasa, care este si acum destul de mare?!
  Am spus-o si o spun mereu: biserica ortodoxa a ramas inchistata perceptelor vechi, fundamentaliste. Fiecare pasare pe limba ei piere. Deja ortodoxia a pierdut un numar mare de credinciosi.
  Eu cred in Dumnezeu, dar nu-l consider nici ortodox, nici catolic, nici musulman. Sunt ortodox ca religie, dar prefer sa ma rog acasa, decat sa vad cum predica smerenia toti afaceristii bisericii, care se lefaie in lux, in timp ce sute de mii de oameni n-au dupa ce bea apa. Decat sa dau un leu la biserica, mai bine il dau unui flamand, ca e o pomana pe care Dumnezeu o considra mai milostiva.

 2. Așa este. Din păcate Biserica Ortodoxă ia doar decizii care, la un moment dat, o să o coste. Sper să încerce să se adapteze și să fie mai aproape de oameni și nu de dogmă pentru că în definitiv asta ar trebui să fie menirea ei. Cel puțin eu așa cred.

  Oricum, îți mulțumesc pentru mesaj și te invit să dai like și paginii de facebook (linkul este sus, în dreapta) în cazul în care ești interesat să afli și ce se va mai posta pe viitor.

 3. Am convingerea ca exista un Dumnezeu universal si numai lacomia si interese meschine au facut posibila divizarea si radicalizarea religioasa. Din pacate, la noi cu cat biserica ne invadeaza spatiul prin constructii care de care mai faloase (care gadila orgoliul preotilor) cu atat mai mult se indeparteaza de sufletul, nevoile si credinta enoriasilor.

 4. Nu inteleg ce atata comentariu in acest articol incetosat: BOR nu accepta sa casatoreasca persoane de acelsi sex si cu asta basta. Ce nu se intelege? A interzis iubirea? Cum? Ca nu casatoreste in conditiile astea?
  Articol scris razna…
  Pai ce…daca nu casatoreste, impiedica pe cineva sa se iubeasca cu cine vrea?De ce trebuie sa scoatem vinovat BOR pentru asta?
  In fond, are regulile proprii, ca in orice „familie” si gata. Nu va mai cramponati atat de ce face sau nu face BOR. Vreti sa va recunoasca „casatoria”? Poate doar statul, sa va recunoasca „parteneriatul”.

  1. Cred că e destul de clar că nu e vorba doar de relațiile de același sex. E vorba, in principal, de relațiile între ortodocși și oameni ce aparțin altor religii, inclusiv creștină. Dacă eu sunt ortodox și mă îndrăgostesc de o fată de altă confesiune, iar căsătoria e importantă pentru amândoi, trebuie să o oblig să se convertească la ortodoxism. Dacă ea nu vrea și nici eu nu doresc să ma convertesc la altă religie atunci e ca și cum ne-a fost interzisă relația în fața lui Dumnezeu. Adică iubirea. Și pentru ce? Pentru că nu vor preoții? Parcă Dumnezeu, cel puțin cel creștin e unul singur…

   Ortodocșii pot lua orice decizie vor, dar când aleg să se închidă mai tare în loc să se deschidă și să se adapteze la nou, părerea mea e că zilele le sunt numărate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *