Mai jos puteți vedea topul celor mai vândute cărți scrise de autori străini, în România anului 2018. Față de ce se întâmpla în 2017, cititorii români şi-au schimbat un pic genurile preferate sau mai bine zis au făcut schimb de locuri între genuri.
Dar mai bine să vedem care sunt bestsellerurile de pe piața românească a anului 2018.
În urma succesului extraordinar al tetralogiei “Prietena mea genială”, ce i-a adus autoarei Elena Ferrante o colaborare cu producătorii de film, romanul „Iubire amară” a devenit şi el bestseller, atât la nivel internațional cât şi în România. Cartea a fost tradusă de Editura Trei.
Aproape orice carte cu subiect extras din al doilea război mondial devine un bestseller. De data aceasta, „Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris a ajuns la 1 milion de exemplare vândute la nivel internațional în doar câteva luni. Şi în România a cunoscut succesul imediat prin Editura Humanitas, intrând în top la foarte scurt timp după lansarea pe piața autohtonă.
Cărțile pentru copii s-au vândut bine întotdeauna. De data aceasta, „Edison. Misterul comorii dispărute” de Torben Kuhlmann a intrat în topul anului 2018. A apărut la Editura Corint.
Jojo Moyes este una dintre cele mai prolifice autoare, fiind şi una dintre cele mai iubite. Anul 2018 a fost anul ei, cel puțin pe piața românească. Deşi a apărut târziu la noi, prin Octombrie 2018, „Un bilet pentru Paris” şi-a făcut loc în topul anului. Cartea a apărut la Editura Litera.
John Grisham este un maestru al genului thriller, iar cartea lui, „Negustorul de manuscrise” este una dintre cele mai vândute din 2018. Romanul a fost tradus de Editura Rao.
Michelle Obama este una dintre cele mai iubite foste „Prime Doamne” ale SUA, devenind o legendă vie şi o figură inspirirațională în întreaga lume. Memoriile ei, apărute sub numele de „Povestea mea” au devenit bestseller şi în România, prin intermediul Editurii Litera.
Stephen King va vinde bine şi mulți ani după ce nu va mai fi. Pentru că valoarea transcede timpul. Iar noua lui carte, scrisă împreună cu fiul lui, Owen King, a fost una dintre cele mai citite cărți în România. Romanul „Frumoasele adormite” a apărut la Editura Nemira.
Istoricul şi filozoful Yuval Noah Harari a devenit celebru după lansarea volumului „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”. Urmarea acestui volum, „Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului” este una dintre cărțile preferate ale românilor în 2018. Ambele au apărut la Editura Polirom.
Probabil cea mai căutată carte motivațională a anului 2018, „12 reguli de viață” a binecunoscutului Jordan B. Peterson a făcut furori şi printre cititorii români. A apărut la Editura Trei.
Se pare că cea mai vândută carte scrisă de un autor străin în 2018 aparține tot lui Jojo Moyes. Autoarea a reuşit să intre în top cu două cărți în acelaşi an, „Eu, şi totuşi alta” fiind continuarea succeselor internaționale „Înainte să te cunosc” şi „După ce te-am pierdut”. Toate au apărut la Editura Litera.
Scriam la început că anul 2018 a fost un pic diferit față de ce se întâmpla în 2017. Non-ficțiunea a fost în trend, cititorii români căutând mai mult poveşti reale de viață şi cărți de dezvoltare personală, chiar dacă cea mai vândută carte a fost un roman din genul romance.