Despre artăDintre sute de coperte

Cele mai vândute cărṭi româneṣti apărute în 2017

Ca să afli care au fost cele mai vândute cărṭi ale unor edituri din România, ar trebui să-ṭi vinzi sufletul diavolului, deṣi, probabil, nici măcar diavolul nu ar reuṣi să afle exact numărul bine ascuns de exemplare vândute.

Aṣa încât, acest top este unul subiectiv, bazat pe date care există pe site-urile editurilor, în cadrul librăriilor online sau a mai multor târguri de cărṭi offline.

Putem vedea mai jos cele mai vândute 10 cărṭi scrise de autori români ṣi publicate în 2017 în România, fără a fi un top propriu-zis cu cifre exacte.

A durat destul de mult să strâng date de peste tot, să le pun cap la cap, dar am făcut asta atât pentru cititorii de literatură românească, cât ṣi pentru cei care sunt sau vor să fie scriitori în România.

Se poate observa ce aṣteaptă cititorul român de la scriitorii autohtoni, se pot vedea trendurile, cât de important e marketing-ul sau care sunt cele mai iubite genuri.

„Suge-o, Andrei!” de Andrei Ciobanu. Apărută la Editura Litera, cartea este o continuare a volumului „Suge-o, Ramona!” din 2015, un bestseller al anului respectiv, despre care comediantul spunea că a pornit de la o simplă postare pe un site de socializare.

„Greva păcătoṣilor sau apocrifa unui evreu” de Florin Chirculescu. Cartea a apărut la Editura Nemira, iar aceasta este prima operă de ficṭiune semnată de autor cu numele real, până acum publicând sub pseudonimul Sebastian A. Corn.

„Despre inimă ṣi alte eseuri” de Andrei Pleṣu. Publicată de Editura Humanitas, a fost unul dintre volumele despre care s-a vorbit cel mai mult la începutul lui 2017.

„În jurul Marii Uniri de la 1918. Naṭiuni, frontiere, minorităṭi” de Lucian Boia. Controversatul istoric continuă să vândă foarte bine, acest ultim volum fiind publicat de Editura Humanitas.

„Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici. S-a spus că va fi cel mai vândut roman din toate timpurile, scris de un autor român. S-a dovedit că a fost doar o strategie de marketing a Editurii RAO, dar, cu toate astea, a atins un nivel de vânzări care să îl aducă printre bestseller-urile anului 2017.

„Ziua în care la celălalt capăt al iubirii n-a mai fost nimeni” de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Cartea a apărut la Editura Univers, autoarea fiind mult mai cunoscută ca blogger-iṭă, sub numele de Prinṭesa urbană.

„Orbi” de Petronela Rotar. Deṣi s-a lansat destul de târziu în 2017, volumul de debut al autoarei, publicat la Editura Herg Benet, a depăṣit orice aṣteptare, devenind rapid un bestseller.

„Lumea de azi” de Marian Nazat. Un alt roman al Editurii RAO cu un subiect controversat. Dar fie că ne place sau nu acest subiect, cartea a urcat rapid în topurile vânzărilor anului 2017.

„Bacalaureat” de Ovidiu Eftimie. Mulṭi spun că, de cele mai multe ori, partea a doua dintr-o serie se vinde sub nivelul primei părṭi. Nu ṣtiu dacă este cazul ṣi aici, dar autorul reuṣeṣte să vânda foarte bine, aṣa cum a făcut-o ṣi cu Arhanghelul Raul, la aceeaṣi Editură, Nemira.

„Testamentul lui Abraham” de Igor Bergler. Despre autor s-a spus că este cel mai vândut scriitor al momentului după volumul de debut „Biblia pierdută”. Se pare că a atins cifra de 82.000 de exemplare vândute atunci. Nu ṣtiu dacă acest al doilea roman, apărut la Editura Litera, a ajuns la aceleaṣi cifre, dar probabil este cea mai vândută carte, scrisă de un autor român, a anului 2017.

(Îmi pare rău dacă există autori care au publicat self-publish sau alṭii pe care nu i-am observat ṣi au vândut foarte bine, dar fără date concrete e foarte greu să poată fi contorizate vânzările)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *