Anul 2020 a fost un an atipic. Fiind nevoiţi să stăm în case, am citit mai mult, ceea ce nu e un lucru negativ. Cărţile cumpărate au fost cu preponderenţă cele pentru copii şi cumva e logic, pentru că părinţii au încercat să-i liniştească şi să-i ajute pe cei mici să treacă mai uşor peste carantină. Probabil unul dintre puţinele aspecte pozitive ale pandemiei atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.
Avem autori români prolifici atunci când vine vorba despre cărţile pentru cei mici, iar anul acesta a fost anul lor.
Să vedem mai jos cum arată topul 10 al celor mai vândute cărţi scrise de autori români şi publicate în 2020, top realizat în urma datelor de la mai multe site-uri ale editurilor, librării online sau târguri online.
Pe poziţia a 10-a avem autoarea care a intrat cu cele mai multe cărţi în top în acest an, ultimul loc al acestuia fiind ocupat de Ioana Chicet Macoveiciuc cu „Caietul. Roman mic pentru fetiţele care cresc mari”, carte apărută la Editura Univers.
Comediantul Andrei Ciobanu continuă să scrie după ce s-a bucurat de un real succes în urma cărţii „Suge-o, Ramona” şi de această dată a colaborat cu Ionuţ Rusu, „Dumnezeu vs Satana. Vacanță în România”, publicată la Editura Litera, intrând în top pe poziţia a 9-a.
Pe poziţia a 8-a de află Stelian Tănase cu „Sunt un copil al războiului rece”, o carte din categoria Memorii şi Jurnale, publicată la Editura Corint.
Urmează pe poziţia a 7-a Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu cu cartea „Despre destin”, apărută la Editura Humanitas.
Ioana Chicet Macoveiciuc revine cu cea de-a doua carte în top, pe poziţia a 6-a cu „Echipa de prieteni Măsimtbinescu”, publicată tot la Editura Univers.
O altă carte pentru copii se află pe poziţia a 5-a, „Comoara lui Ben” de Alex Donovici, apărută la Curtea Veche Publishing.
O surpriză în top este Ela E. H. cu „Iartă-mă că te-am iubit”, un roman de dragoste apărut la Editura Creator, fostă Libris Editorial, carte ce se află pe poziţia a 4-a.
Podiumul este deschis de o nouă carte semnată de Ioana Chicet Macoveiciuc – „Ema spune noapte bună”, publicată tot de Editura Univers.
Despre Radu Paraschivescu putem spune că scrie bestselleruri pe bandă rulantă, „Vitrina cu şarlatani” ajungând până pe poziţia a 2-a a topului.
Cea mai vândută cartea a anului 2020 este, bineînţeles tot una pentru copii şi aparţine autorului Alex Donovici. Cartea se numeşte „Ţup. Nu ai nevoie de aripi ca să poţi zbura” şi a fost publicată la Cartea Veche Publishing.
Aproape de intrarea în top a fost „Jurnalul unui burlac. Conversaţii cu mama” scrisă de Mihai Bendeac şi Emilia Bendeac, publicată la Editura Bookzone, care nu a atins primele locuri pentru că a fost lansată târziu în anul 2020, dar care cu siguranţă va fi un bestseller.
Cărţile pentru cei mici se vor vinde bine oricum, cu carantină sau fără, dar sper eu ca topul anului 2021 să fie mai colorat, iar românii să continue să susţină scriitorii autohtoni, cumpărându-le cărţile.
Păcat că nu ni se spune şi numărul de volume vândute din fiecare titlu.