facebook

Cele mai vândute romane din toate timpurile (Top 25)

Deṣi numărul de cărṭi vândute nu asigură calitatea unei opere literare, noi, cititorii (sau măcar o parte dintre noi), am fost mereu fascinaṭi de ideea că o simplă poveste poate ajunge la zeci sau chiar sute de milioane de cititori din generaṭii ṣi chiar epoci total diferite.

Pentru că genul de ficṭiune este cel mai citit, acest Top se referă doar la romane ṣi vom vedea mai jos că cel mai iubit subgen este fantasy-ul.

25. Lolita de Vladimir Nabokov. Publicat în 1955, acest roman controversat a fost vândut în peste 50 de milioane de exemplare.

24. Un Veac de Singurătate de Gabriel Garcia Marques. Romanul aparṭinând marelui autor columbian, câṣtigător al Premiului Nobel pentru Literatură, a fost publicat în 1967 ṣi a ajuns până astăzi să se vândă în peste 50 de milioane de exemplare.

23. 20.000 de Leghe sub Mări de Jules Verne. Unul dintre cele mai frumoase romane scrise de faimosul autor francez, care a încântat copilăria multor generaṭii. Publicat în 1870, romanul s-a vândut până astăzi în aproape 60 de milioane de exemplare.

22. Aventurile lui Sherlock Holmes de Arthur Conan Doyle. Personajul inventat de autorul englez a ajuns probabil cel mai cunoscut detectiv din istoria literaturii, iar romanul publicat în 1887 s-a vândut în 60 de milioane de exemplare.

21. Podurile din Madison County de Robert James Waller. Una dintre cele mai frumoase poveṣti de dragoste a fost scrisă de Robert James Waller, autor ce a decedat pe 10 Martie 2017. Publicat în 1992, romanul s-a vândut în peste 60 de milioane de exemplare.

20. De Veghe în Lanul de Secară de J. D. Salinger. Publicat în 1951, romanul a influenṭat puternic stilul scriiturii pentru adolescenṭi, devenind punct de plecare pentru mulṭi alṭi scriitori ce au îmbrăṭisat acest gen. Se apropie de 65 de milioane de exemplare vândute.

19. Alchimistul de Paulo Coelho. Carte-fenomen scrisă în 1988 a devenit celebră după ce a intrat pe piaṭa americană. Până astăzi s-au vândut în jur de 65 de milioane de exemplare.

18. Harry Potter ṣi Talismanele Morṭii de J. K. Rolling. A ṣaptea carte a seriei, publicată în 2007 a atins cifra de 65 de milioane de exemplare.

17. Harry Potter ṣi Prinṭul Semipur de J. K. Rolling. Publicată în 2005 este cea de-a ṣasea carte a seriei ṣi s-a vândut în 65 de milioane de exemplare.

16. Harry Potter ṣi Ordinul Phoenix de J. K. Rolling. Din aceeaṣi serie binecunoscută, aceasta este cartea a cincea ṣi a fost publicată în 2003, depăsind 65 de milioane de exemplare până astăzi.

15. Harry Potter ṣi Pocalul de Foc de J. K. Rolling. Scrisă în anul 2000 a depăṣit 65 de milioane de exemplare vândute, aceasta fiind cartea a patra a seriei.

14. Harry Potter ṣi Prizonierul din Azkaban de J. K. Rolling. Scriitoare din Anglia îṣi continuă intrările în Top cu cea de-a treia carte a seriei, publicată în 1999 ṣi având peste 65 de milioane de exemplare vândute.

13. Harry Potter ṣi Camera Secretelor de J. K. Rolling. Cu un succes mai mare decât cele care au urmat, cartea a doua a seriei a fost publicată în 1998 ṣi s-a vândut în 77 de milioane de exemplare.

12. Codul lui Da Vinci de Dan Brown. Un roman care a readus în faṭă genul thriller-ului care are ca bază de pornire o teorie a conspiraṭiei. Publicat în 2003 a atins cifra de 80 de milioane de exemplare vândute.

11. She: A History of Adventure de Henry Rider Haggard. Romanul aparṭine autorului englez care a scris ṣi „Minele Regelui Solomon”. Publicat în 1887 s-a vândut în 83 de milioane de exemplare.

10. Leul, Vrăjitoarea ṣi Dulapul de C. S. Lewis. A doua carte din seria „Cronicile din Narnia”, a fost publicată în 1950 ṣi a atins frumoasa cifră de 85 de milioane de exemplare vândute.

9. Alice în Ṭara Minunilor de Lewis Carroll. Cine nu cunoaṣte aventura micuṭei Alice, poveste care a cucerit sufletele fiecăruia dintre noi încă din 1865 când a fost publicată pentru prima dată. Se apropie de 100 de milioane de exemplare vândute.

8. Visul din Pavilionul Roṣu de Cao Xueqin. Unul dintre cele 4 mari romane clasice ale literaturii chineze, a fost publicat în 1754 ṣi a ajuns la 100 de milioane de exemplare vândute.

7. Zece Negri Mititei de Agatha Christie. Carte de căpătâi a genului poliṭist, cartea a apărut prima dată în 1939 ṣi până acum s-a vândut în jurul a 100 de milioane de exemplare.

6. Hobbitul de J. R. R. Tolkien. Prima carte a binecunoscutei serii, a fost publicată în 1937 ṣi până astăzi a fost vândută în peste 100 de milioane de exemplare.

5. Harry Potter ṣi Piatra Filozofală de J. K. Rolling. Creatoarea lui Harry Potter se află în Top 5 cu prima carte a seriei, ce a fost publicată în 1997 ṣi a atins 120 de milioane de exemplare vândute.

4. Micul Prinṭ de Antoine de Saint-Exupéry. Pe poziṭia a patra a topului se află acest roman ce pare pentru copii, dar iubit mai mult de părinṭi. Scris în 1943 s-a vândut în peste 140 de milioane de exemplare.

3. Stăpânul Inelelor de J. R. R. Tolkien. O carte de referinṭă a genului fantasy alături de Hobbitul, cartea este a doua a seriei ṣi a fost publicată în 1954. A depăsit incredibila cifră de 150 de milioane de exemplare vândute până acum.

2. Poveste Despre Două Oraṣe de Charles Dickens. Probabil cel mai cunoscut autor al secolului 19, Dickens se situează pe poziṭia a doua a topului cu acest roman publicat în 1859 ce a ajuns la fantastica cifră de 200 de milioane de exemplare vândute.

1. Don Quijote de Miguel de Cervantes. Poate că vă aṣteptaṭi la altă carte pe prima poziṭie. Ṣi pentru mine e o mică dezamăgire, dar romanul publicat în 1605 a depăṣit jumătate de miliard de exemplare vândute.

Cred că va fi greu ca un singur roman să ajungă să depăṣească cele 500 de milioane de exemplare vândute din Don Quijote, mai ales că trăim într-o perioadă în care există o explozie de scriitori.

Cu toate astea, este o modă să se scrie serii ṣi aṣa cum vom vedea într-un alt top, volumele cumulate pot atinge cifre fabuloase.

Sper că v-a plăcut să răsfoiṭi acest Top, chiar dacă în el poate nu se află ṣi autorul vostru preferat.

Oricum, îmi doresc ca un scriitor român să ajungă la un moment dat în acest top, dominat categoric de anglo-saxoni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *