facebook

Dintre sute de coperte (12) – Cele treisprezece motive de Jay Asher

Ştim cu toţii deja de succesul fantastic pe care l-a avut serialul 13 Reasons Why lansat de Netflix anul acesta, pe baza romanului.

Serialul diferă de carte la anumite detalii dar romanul fiind scris foarte cinematografic, practic acţiunile ni se derulează în faţă foarte uşor atunci când îl citim.

Jay Asher

Ca să ştim câte ceva despre autor, Jay Asher e un scriitor american născut în 1975 iar romanul 13 reasons why apărut în 2007 a fost şi cel de debut.

Scrie pentru publicul tânăr , mai exact YA (young adults), iar succesul acestui prim roman l-a făcut să scrie şi un al doilea în 2011 – The future of us, tot pentru acelaşi tip de public, dar care nu a atins popularitatea primului.

În Cele 13 motive ne confruntăm cu problema suicidului printre adolescenţi dar într-un mod mai puţin obişnuit.

Aflăm că nu doar acţiunile noastre pot face pe cineva să sufere ci şi lipsa lor. O serie de întâmplări cu impact emoţional negativ pot distruge nu doar psihicul fragil ci şi un om ce părea puternic în faţa problemelor.

Imagine din filmul „13 reasons why”

Romanul e mai mult decât povestea unei întâmplări triste. E o lecţie din care nu doar tinerii pot învăţa ci şi adulţii neatenţi la strigătele disperate de ajutor ale celor aflaţi în suferinţă.

Scrisă la persoana 1, Cele 13 motive este probabil una din cele mai bine scrise cărţi de acest gen apărute în ultima perioadă, mai exact în ultimii 10 ani.

O recomand nu doar publicului tânăr ci şi celor care au copii adolescenţi sau celor care pur şi simplu adoră cărţile scrise la persoana 1.

Eu am citit romanul reeditat la Editura Leda în 2017 în traducerea Marianei Piroteală.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *