M-am gândit să văd cam care au fost cele mai căutate cuvinte pe google în România ultimului an, ca să-mi fac o idee despre ce caută şi cum gândesc românii cu acces la net, în ultima perioadă.
Şi am rămas surprins.
În top sunt şi căutări legate strict de anumite evenimente, gen “euro 2016” sau “rezultate bac 2016” sau interogări despre anumite firme producătoare de telefoane mobile cărora n-o să le dau numele ca să nu le fac reclamă.
Dar trecând peste ele, ajungem şi la cele mai căutate cuvinte care nu au legătură cu vreun eveniment şi care dau o combinaţie haioasă dar şi tristă în acelaşi timp.
Pe primele locuri se află filme şi filme online, urmate de pixwords, pokemon go sau roblox, continuate de Bahar Viaţă furată şi calendarul ortodox, ca într-un final să avem mai multe case de pariuri şi terifiantul cuvânt cutremur.
O combinaţie halucinantă, aş zice! 🙂
Practic, românul este un om speriat de dezastre, cu frica lui Dumnezeu, care trăieşte cu speranţa că o să dea lovitura la loto, păcănele sau pariuri şi a cărui distracţie maximă este să se uite la filme turceşti, filme piratate şi să se joace pe telefon sau desktop.
Trist nu este că printre cele mai căutate cuvinte nu există şi unele constructive. Aş fi ipocrit să mă întreb de ce nu sunt cuvinte ca “locuri de muncă” sau “job” sau “cum să începi o afacere” în top, pentru că nici alte naţii nu caută cu preponderenţă asta.
Trist este că românii nu ştiu să se distreze. Nu ştiu să râdă şi să se relaxeze (poate s-ar schimba topul căutărilor dacă ar fi beţi sau fumaţi non stop 😀 ).
Dar să nu spuneţi că suntem o naţie tristă din cauza sărăciei pentru că până şi Muntenegru sau Serbia (care nu sunt nişte coloşi financiar) au în topul căutărilor pe lângă jocuri sau filme, si locuri de cazare mai ieftine pentru excursii. Alte ţări ca noi caută destinaţii de vacanţă sau locuri unde să iasă să socializeze, gen restaurante sau mall-uri.
Chiar mi-aş dori ca românii să fie mai fericiţi şi să râdă mai mult, iar asta nu se poate dacă trăieşti zilnic ca o divă suferindă, care aşteaptă mereu ajutor divin sau de la primărie.
Hai ca în loc de “cutremur” sau “cum să câştigi la loto prin rugăciune” să căutăm începând de azi “cum să fii fericit cu bani puţini” sau “gânduri care te fac fericit”.
Şi uite aşa, poate într-o zi o să înţelegem că nu avem nişte vieţi atât de groaznice şi că oricum ni le putem îmbunătăţi prin simple gesturi, chiar începând cu ceea ce căutăm pe net.
Practic, schimbându-ne pas cu pas, poate vom avea surpriza ca peste zeci de ani să circule ştirea că “Românii sunt cea mai fericită naţie de pe planetă”. 🙂