facebook

Dintre sute de coperte (17) – Oscar şi Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt

Dacă nu aţi citit cartea probabil aţi văzut filmul. Sau poate aţi văzut piesa de teatru. Dacă nu s-a întâmplat nimic din toate astea, trebuie să cumpăraţi cartea urgent şi să o citiţi. E scurtă, se poate termina în aceeaşi zi.

Apărută în România la Humanitas (Fiction) ṣi tradusă de Marieva Ionescu, cartea este scrisă din perspectiva unui băieţel de 10 ani care, bolnav de leucemie în fază terminală, trăieşte o experienţă unică ajutat de imaginaţia lui şi a bătrânei infirmiere, Tanti Roz, care e alături de el în ultimele zile.

Eric-Emmanuel Schmitt loveşte în ignoranţa, prostia, răutatea şi erorile de gândire ale adulţilor prin ochii simpli şi puri ai unui copilaş care ştie foarte clar că va muri şi îşi acceptă destinul şi suferinţa cu o demnitate superioară limitelor umane.

Eric-Emmanuel Schmitt

Ştiind că mai are doar câteva zile de trăit, Tanti Roz inventează un joc prin care fiecare zi trăită să echivaleze cu 10 ani de viaţă, Oscar trecând astfel prin toate problemele şi bucuriile vârstelor, până la bătrâneţe.

Deşi este cutremurătoare, cartea îţi dă o stare de împăcare la final şi dincolo de melancolia în care te aruncă şi lacrimile pe care ţi le provoacă, te face să te gândeşti mai mult la cei apropiaţi, la timpul petrecut lângă ei şi la răutăţile mai mici sau mai mari pe care le-ai făcut celor dragi şi pe care ai fi putut să le eviţi.

Recomand cartea oricui. Indiferent de vârstă. Dacă nu îţi schimbă viaţa, măcar te face să te priveşti un pic mai lung în oglindă, nu doar pentru a-ţi aranja părul sau a te machia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *