Dintre sute de coperte

Dintre sute de coperte (9) – Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chbosky

Titlul original al cărţii este “The perks of being a wallflower” şi a fost publicată pentru prima dată în 1999.

Romanul a fost bine primit dar nu a devenit un bestseller până la apariţia filmului cu acelaşi titlu din 2012, care i-a avut în rolurile principale pe Logan Lerman, Emma Watson şi Ezra Miller (pe care îi putem vedea şi pe coperta cărţii traduse şi publicate în România de Editura Trei).

Romanul se adresează publicului tânăr şi asta se vede încă din primele cuvinte folosite.

Cartea este scrisă la persoana întâi, cu un limbaj foarte simplu şi direct. Fraze scurte (mai  mult propoziţii decât fraze) fără prea multe descrieri ale locurilor.

Personajul principal este un băiat aflat la trecerea de la copilărie la adolescenţă, care îşi povesteşte experienţele trăite, sub forma unor scrisori adresate cuiva necunoscut.

Pentru un cititor mai puţin obişnuit cu stilul cărţilor scrise pentru publicul YA (Young Adult) poate fi o lectură supărătoare din cauza limbajului prea simplu, a acţiunilor scrise parcă fără implicare. Cu siguranţă nici traducerea nu este strălucită.

Stephen Chbosky

Oricum, citind romanul putem să deducem că Stephen Chbosky este scenarist la bază. De altfel a scris scenariile şi pentru Rent (2005) sau Frumoasa şi bestia (2017).

Interesant este că Jurnalul unui adolescent timid a fost interzis în unele şcoli americane din cauza conţinutului. Avem sexualitate sau consum de droguri sau acţiuni violente. Cu toate astea avem şi multe referinţe la mari clasici sau contemporani din literatura de gen.

Per ansamblu cred că e un roman ce poate fi iubit de publicul de liceu sau chiar mai mic, dar considerat neadecvat de o parte dintre cei maturi, deşi trăim într-o lume în care experienţele din carte se întâmplă mult mai des şi mult mai aproape decât am crede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *