facebook

Dintre sute de coperte (11) – Materia întunecată de Blake Crouch

Blake Crouch este autorul celebrei trilogii Wayward Pines.

Pines, primul roman al trilogiei a avut succes după publicarea din 2012 dar vânzările au explodat după apariţia serialului Wayward Pines produs de M. Night Shyamalan.

Deşi nu scriu despre Wayward Pines, fac această legătură pentru că Materia întunecată (Dark matter în original) este acelaşi gen de roman. Unul care s-a vândut bine după lansare dar care ar putea creşte vertiginos dacă se va lansa şi un film/serial pe baza lui.

Publicat în 2016, tradus de Adriana Bădescu şi lansat foarte repede şi în România la Editura RAO, romanul lui Blake Crouch este un thriller tipic autorului, dar cu mai multe elemente SF decât Wayward Pines.

Bineînţeles că predomină misterul şi acţiunile rapide, totul într-o  luptă contra cronometru. Avem multe schimbări de direcţie bruşte precum şi efectul pe care îl creează mai degrabă un scenariu de film decât o carte.

Scris la persoana I, romanul nu e unul care să te facă să te cufunzi într-o anume lume şi să te pierzi în plăcerile pe care ţi le oferă ea ci este unul care te pune pe fugă. Fără timp de aşteptări, fără timp de contemplare.

Deşi este un thriller SF cu elemente horror şi plin de mister, ca şi gen de scriitură nu l-aş pune alături de Frank Herbert sau Stephen King ci mai degrabă alături de Dan Brown.

Cu siguranţă Materia întunecată are potenţialul unui blockbuster dacă va fi ecranizat vreodată.

Din păcate sunt multe cărţi care stau ascunse publicului larg până ca cineva să le aducă în faţă prin intermediul filmelor sau serialelor.

Cel mai cunoscut exemplu este seria Cântec de gheaţă şi foc (Song of ice and fire) a lui George R.R. Martin, după care s-a realizat Urzeala tronurilor (Game of thrones).

Primul volum al seriei a apărut în 1996, dar abia după 2011 când HBO l-a preluat şi transformat în serial, a ajuns la zeci de milioane de exemplare vândute.

Oricum, recomand Materia întunecată tuturor celor care iubesc thriller-ele, misterul din spatele unei poveşti sau SF-urile care nu sunt cu nave spaţiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *