Despre artăDouă pentru weekend

Oscar 2017 – record de afro-americani şi „un film românesc” nominalizaţi

A apărut lista nominalizaţilor la OSCAR de anul acesta şi nu pot spune că am rămas surprins (le găsiţi aici).

Scriam în articolul cu Top 5  filme din 2016 că eu cred că anul acesta se vor împărţi premiile între Moonlight şi Manchester by the sea.

Cu toate astea, musical-ul La La Land a primit nu mai puţin de 14 nominalizări ceea ce îl face, fără discuţie, favorit la premiul cel mare – Cel mai bun film.

Dacă ne uităm mai atenţi, vedem totuşi că avem foarte multe nominalizări ale actorilor afro-americani sau ale filmelor cu personaje afro-americane în prim plan.

Nu ştiu dacă e o coincidenţă, dar anul trecut au fost proteste ale acestei minorităţi, legate de faptul că sunt prea puţini actori de culoare nominalizaţi.

Nu am văzut toate filmele nominalizate, aşa că nu îmi pot da cu părerea dacă s-a mers pe ideea de  „politically correct”, dar din păcate obsesia de a mulţumi pe toată lumea poate diminua valoarea unor filme sau, dimpotrivă, poate scoate în faţă o nonvaloare.

Având în vedere circumstanţele, cred că „Moonlight” va câştiga premiul pentru cel mai bun film. Şi chiar este o realizare de excepţie, dar care poate fi umbrită de decizia de a nominaliza atât de multe producţii afro-americane.

Decernarea Premiilor Oscar din 2017 va avea loc pe 26 Februarie şi va fi transmisa de DigiFilm şi Digi24.

P.S. Interesant este că pe internet apar titluri de genul „Un film românesc nominalizat la Oscar”. Este vorba de „Toni Erdmann” produs de Germania-Austria, în care au jucat şi câţiva actori români şi în care Ada Solomon a fost co-producătoare.

Nu, nu este un film românesc. Este un film german-austriac în care au jucat şi actori români. Atât.

Sigur că cei care urmăresc cu patimă pagini de fb ca „Getul mândru şi semeţ” sau „Dacii, neamul ales” vor crede altceva. Dar nu, nu e un film românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *