Despre sport

Vrem să fim vulturi, da’ gândim ca niște viermi!

maxresdefaultSimona Halep a anunțat pe contul de facebook că s-a hotărât să nu participe la Jocurile Olimpice de la Rio. Motivul este unul cât se poate de uman și de normal:

Regret să vă anunţ că am decis că nu voi participa la Jocurile Olimpice de la Rio. Motivul deciziei mele este îngrijorarea vis-a-vis de pericolul pe care îl poate implica virusul Zika. După numeroase discuţii cu medici şi familia, am ajuns la concluzia că riscurile sunt mult prea mari pentru cariera mea sportivă şi pentru sănătatea mea, mai ales ca femeie.” (restul anunțului îl găsiți aici )

Virusul Zika este unul ce se poate dovedi foarte periculos. Horia Tecău spune că „ sunt mai multe șanse să fii răpit sau jefuit decât să iei acest virus” (deși nu cred că a făcut el vreun studiu în sensul ăsta) dar atât timp cât posibilitatea de infecție există, e dreptul fiecăruia să ia decizia de a participa sau nu. În definitiv oricare dintre noi dacă vrea să plece în vacanță într-un loc unde există șansa să se îmbolnăvească, se gândește de două ori înainte de a se duce acolo.

Din păcate, încă din secunda a doua de după anunț, pe internet au apărut veșnicii troli care comentează doar atunci când Simona pierde sau când ia decizii să nu participe la vreun turneu. Nu înțeleg de ce avem în gena noastră atâta ură față de valorile naționale. Ele sunt cele care definesc spiritul românesc și cu cât avem mai multe cu atât înseamnă că suntem o nație mai puternică, mai valoroasă și mai importantă. Doar valorile naționale simona-halep-at-2015-us-open-in-new-york-day-6-09-05-2015_1ne pot ajuta să mai spălăm imaginea de hoți și cerșetori pe care o avem în momentul ăsta în lume.

Dar cei mai mulți români abia așteaptă să lovească orice cap care încearcă să se ridice din mocirlă. Românii rămași în țară îi urăsc pe cei din Diaspora, cei din sate îi urăsc pe orășeni, cei din orașe mai mici pe cei din orașe mai mari sau pe cei din capitală, ș.a.m.d. Frustrarea că sunt mai proști sau needucați, că nu s-au născut unde ar fi vrut sau că n-au reușit în viață îi face să scuipe pe realizările altora sau să arunce cu pietre în nume ca Simona Halep, jucătoare ce a ajuns în top pe munca ei.

E destul de clar. Dacă n-o să învățăm să respectăm munca și valorile reale și o să continuăm să ne batem joc de cei mai buni ca noi, de cei care au voință și de cei care reușesc prin muncă, o să rămânem doar o nație de mâna a cincea. O mahala a Europei, un canal de scurgere al lumii civilizate. Și o să ne mândrim mințindu-ne că suntem vulturi, când de fapt gândim și acționăm ca niște viermi!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *