Dintre sute de coperte

Stephen King – Misterul regelui. Despre scris (recenzie de carte)

Pentru cei care vor să devină scriitori şi nu numai sau pentru cei interesaţi de povestea extraordinară, cu iz motivaţional, a vieţii unui scriitor de succes, „Misterul regelui. Despre scris” este o lectură,  aş spune, obligatorie.
stephen-king-despre-scris-c1
(În original, cartea se intitulează „On Writing. A Memoir of the craft”).

Terminată după un teribil accident rutier al autorului, cartea lui Stephen King nu este doar o lecţie adresată celor care vor să afle din secretele magiei scrisului. Nu este o lucrare academică lăsată tinerilor învăţăcei, cu soluţii şi formule despre cum să scrii un bestseller.

Mai degrabă este o introspecţie din care înţelegem că practic nu există definiţii clare despre cum să ajungi un mare creator de artă, un artist de succes, dacă vreţi. Totul se rezumă la mindset. La mentalitate. La un anume mod de gândire. Lucru pe care Stephen King l-a urmat, chiar şi inconştient, toată viaţa. Chiar şi după ce a ajuns să depăşească sute de milioane de exemplare vândute.

King a provenit dintr-o familie săracă, a fost bolnăvicios de mic, a fost forţat de împrejurări să lucreze de foarte tânăr, dar a avut mereu o constantă în viaţă. Pasiunea de a scrie.

kingtypewriterphp Există un episod dramatic pe care îl trăieşte în primii ani de creaţie. Primea atât de multe scrisori de respingere de la edituri încât s-a hotărât să bată un cui în perete şi să le înfigă acolo tocmai pentru a se autodetermina să scrie şi mai bine. Şi mai mult, pentru a reuşi. Deşi la un moment dat nu mai avea loc pentru scrisorile de respingere, nu s-a oprit, iar perseverenţa lui incredibilă l-a adus în punctul de a fi acceptat şi mai târziu de a deveni un autor de succes.

Cartea nu este doar o odă adusă pasiunii de a scrie ci şi una adusă soţiei lui, Tabitha King, despre care spune că i-a fost primul cititor, primul critic al fiecărei creaţii dar şi omul care l-a salvat, practic, atunci când a avut probleme cu drogurile şi alcoolul.

b683f7509ec792c3e481ead332940cdcAşadar, recomand această carte celor care doresc o lecţie de viaţă, un ghid despre cum să abordezi talentul şi cum să-ţi atingi visul de a deveni scriitor de succes (şi nu numai) prin determinare, pasiune, inspiraţie, muncă susţinută şi mai ales mentalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *