Despre oameni

Țiganii / Rromii sunt români sau nu?

61415038Am citit o știre de la mediafax care a creat confuzie printre cititori și a dus la reacții colerice din partea unora dintre ei. Titlul este „Un român a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi într-o tabără de romi din Italia” (întreaga știre o găsiți aici)

În primul rând că știrea este despre o tragedie, lucru pe care-l uită cei care comentează cu ură viscerală și insinuări abjecte. În definitiv se vorbește de un om care a fost ucis.

Dar nu e doar vina cititorilor că sunt confuzi și isterizați. E clar că cine a scris știrea fie a vrut să instige (pentru atragere de like-uri și vizualizări sau alte motive ascunse), fie s-a exprimat greșit pur și simplu.

Titlul corect ar fi „un român a fost ucis într-o tabără de cetățeni români de etnie rromă”. Asta dacă nu erau unguri de etnie rromă, sau altă nație. Rromi sunt și în Spania, și în Franța și în SUA sau Rusia și n-au treabă cu cei născuți aici. E vina statului român că rromii din România sunt mai răi și mai rău văzuți decât rromii de altă naționalitate. Dar dacă pe buletinul sau pașaportul lor e trecută România, asta e, n-avem cum să-i numim altfel. E simplu. Sunt născuți în România, sunt cetățeni români indiferent de etnie.

Când un secui „sare în sus” că e ungur noi îi spunem:”Stai cuminte, în banca ta! Ești născut în România deci ești român! Dacă rromul spune „Păi și eu sunt născut în România!”, îi răspundem:”Nu! Tu ești țigan!”. Păi nu merge așa.

tigani-2Știm bine că dacă vreunul câștigă vreo medalie la olimpiadă sau e vreun mare violonist, e român (chiar dacă e de etnie romă), în schimb dacă e vreunul care ne înjură pe stradă sau nu ne place cum arată sau vorbește, nu mai e român. E „țigan”. Eventual „împuțit”.

Vreau să fie clar. Nu spun că ar trebui să aibă vreun tratament preferențial. Nu sunt vreun populist care ar face orice pentru ei doar ca să obțină voturi. Și pe mine mă enervează că mulți rromi stau la cozi la ajutoare sociale, că toarnă plozi doar pentru bani, că sunt mai hoți decât restul populației sau că, procentual, sunt mai needucați decât restul românilor.

Dar dacă vrem să nu mai fim confundați cu ei ar trebui să-i obligăm să se schimbe. Să-i băgăm cu forța în școli, să-i taxăm și amendăm atunci când trebuie, să-i denunțăm când fură. Repet, e vina noastră și a statului român că atunci când rromii din Anglia fură nimeni nu spune „Sunt rromi din Brazilia. Sau SUA”. Nu. Toți spun „Sunt români!”

Trebuie să fim obiectivi și să nu ne mai ascundem de adevăr doar pentru că nu ne place ce vedem. Țiganii/Rromii născuți aici sunt români. Că vrem sau nu vrem. Și nu toți rromii sunt hoți, criminali sau cerșetori așa cum nu toți hoții, criminalii sau cerșetorii sunt rromi. Că vrem sau nu vrem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *