Ca şi în anii trecuți ( top autori români 2017, top autori români 2018), am strâns date de la mai multe edituri, site-uri de vânzare de carte şi târguri offline şi după ce le-am pus cap la cap mi-a ieşit acest top 10 al celor mai vândute cărți scrise de autori români şi publicate în 2019.
Topul nu este unul oficial, ci doar arată date statistice şi trenduri ale cititorilor din România legate de autorii autohtoni, în 2019.
Pe poziția zecea se află o carte scrisă de un neurolog român celebru – Dumitru Constantin Dulcan. O carte de ştiință şi filosofie generalistă, „Creierul şi mintea Universului” te duce cu gândul la cărțile lui Yuval Noah Harari. A fost publicată de Editura Şcoala Ardeleană.
Pe poziția a noua se află „Omulețul din perete” – o colecție de povestiri fantastice aparținând lui Marian Coman, carte apărută la Editura Nemira.
Urcăm ceva mai sus în top şi descoperim pe poziția a opta „Regele şi Duduia”. Povestea de iubire dintre Carol al II – lea şi Elena Lupescu, atent analizată de Tatiana Niculescu şi publicată de Editura Humanitas.
Poziția a şaptea ne dezvăluie o altă colecție de povestiri, de data asta semnată de Radu Paraschivescu. „Omul care mută norii. Şapte întâmplări” a fost publicată de Editura Humanitas, devenind aproape instantaneu un bestseller.
„Iubitelor mele prietene” de Irina Binder şi Carmen Voinea-Răducanu se află pe poziția a şasea a topului. Cartea este din genul celor de dezvoltare personală şi este apărută la Editura For You.
Urcăm în partea importantă a topului şi ajungem la poziția a cincea unde se află o carte pentru copii. „Erus şi Valea Recunoştinței” de Alec Blenche, carte dintr-o serie mai amplă a autorului. A fost publicată la Editura Univers.
Pe poziția a patra se află o altă carte pentru copii, „Când mă fac mare” de Ioana Chicet-Macoveiciuc alias Prințesa Urbană. Cartea a fost editată de Didactica Publishing House.
Am ajuns la podium, unde pe poziția a treia se află „Radiografia unei mârşăvii judiciare” de Traian Berbeceanu. Această carte memoriu cum a fost denumită, a fost publicată de Editura Curtea Veche.
Pe poziția a doua a topului se află romanul „Ajută-mă să nu dispar” aparținând autoarei Petronela Rotar. Este cea de-a şaptea carte scrisă de autoare, toate având un succes uimitor la public. Cartea a apărut la Editura Herg Benet.
În sfârşit am ajuns şi la prima poziție, unde, pentru al doilea an consecutiv se află aceeaşi scriitoare adorată de o parte destul de mare a cititorilor români. Irina Binder cu romanul „Până la sfârşit”, publicat la Editura For You.
Există şi două mențiuni care au fost aproape de top 10 – „Repertoarul amorului” de Stelian Tănase şi „Melancolia” de Mircea Cărtărescu.
2019 a fost un an dominat de cărțile de dragoste, de cele pentru copii, care cresc din ce în ce mai mult în preferințele cititorilor (nu e un lucru rău!) sau de biografii.