Ca să fie cât mai clar, acest top se referă la cărṭile autorilor străini, publicate ṣi traduse în 2017, care s-au vândut cel mai bine pe piaṭa românească.
Aṣa cum scriam ṣi în Topul cărṭilor româneṣti din 2017, este complicat să obṭii date exacte de la edituri, dar am pus cap la cap mai multe informaṭii de pe librăriile online, târgurile offline sau site-urile editurilor.
Aṣadar, haideṭi să vedem împreună care sunt genurile ṣi autorii străini preferaṭi de români în 2017.
„Fata dinainte” de J. P. Delaney. Publicată în Ianuarie 2017, a fost tradusă de Editura Litera ṣi a devenit un bestseller ṣi la noi. Thrillerul psihologic plin de suspans este foarte iubit de români, fapt dovedit ṣi de succesul acestei cărṭi, ce nu are un autor cunoscut în spate, J. P. Delaney fiind pseudonimul scriitorului Tony Strong.
„Pecetea morṭii” de Veronica Roth. Celebra autoare a trilogiei „Divergent” a urcat iarăṣi în topuri, chiar dacă noua carte este scrisă un pic diferit faṭă de cele de debut. Nu a atins culmile trilogiei, dar a fost bine primită. În România a apărut la Editura Corint (Leda Edge).
„Warcross” de Marie Lu. Este un trend în lumea SF-ului, ca povestea principală să pornească de la un „joc” virtual sau nu, ce se desfăṣoară într-o distopie ṣi în care personajul principal să lupte pentru supravieṭuire. Marie Lu nu iese din tipar, dar te ṭine cu sufletul la gură în acest thriller SF. Este primul volum al unei serii, ce a fost tradus ṣi la noi de Editura Corint (Leda Edge).
„Mica Enciclopedie Lykke” de Meik Wiking. Autorul este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga (un institut scos parcă din cărṭile fantasy) ṣi ne ghidează către alegerile pe care ar trebui să le facem pentru a atinge fericirea (lykke în daneză), chiar ṣi atunci când pregătim cina sau ne alegem hainele. Carte tradusă de Editura Litera.
„Coloana de foc” de Ken Follett. Publicat în România de Editura Rao, „Coloana de foc” este al treilea volum din seria Kingsbridge ṣi este scris în acelaṣi stil obiṣnuit al autorului, în care se îmbină thriller-ul cu dramaticul.
„Unul dintre noi minte” de Karen M. McManus. Aṣa cum scrie ṣi în prezentarea Editurii Herg Benet, cartea „e povestea a ceea ce se întamplă când cinci străini ajung în clasa de detenṭie a ṣcolii, iar numai patru ies de acolo in viaṭă. Fiecare este suspect, fiecare are ceva de ascuns.” Romanul a fost tradus de Cristina Nemerovschi.
„Stăpânul umbrelor” de Cassandra Clare. Ne reîntâlnim cu Editura Corint (Leda Edge), pentru că, se pare, cărṭile de ficṭiune pentru adolescenṭi se traduc mai repede după apariṭia lor oficială. Poate ṣi pentru că se vând foarte bine. Acesta este volumul doi din seria „Uneltiri întunecate”, fiind precedat de „Doamna de la miezul nopṭii”.
„În ape adânci” de Paula Hawkins. Romanul a făcut vâlvă la mijlocul anului trecut, nu doar în România, ci ṣi la nivel internaṭional. Cartea a fost tradusă de Editura Trei, aceeaṣi care a publicat ṣi primul succes al autoarei, „Fata din tren”.
„Un ṣir infinit de ṭestoase” de John Green. O carte mult aṣteptată a autorului care acum 5 ani dădea lovitura cu „Sub aceeaṣi stea”, volumul de faṭă se desfăṣoară tot într-o lume a adolescenṭei. Cartea a fost publicată în România de Editura Trei.
„Origini” de Dan Brown. Cartea a fost publicată la noi de Editura Rao. Deṣi a fost lansată la finalul anului trecut, numele autorului care e deja un brand, a făcut ca romanul să explodeze în vânzări încă înainte de apariṭia oficială. Aṣa s-a întâmplat ṣi în România, unde a ajuns în mai puṭin de două luni cea mai vândută carte publicată ṣi tradusă în 2017.
Dacă ne uităm atenṭi la acest top vom vedea că thrillerele, romanele pentru adolescenṭi sau cărṭile motivaṭionale au fost printre preferatele românilor în 2017, atunci când a venit vorba de autori străini. Dacă printre autorii români bine vânduṭi mai există ṣi unii la care te-ai aṣtepta mai puṭin,, la cei străini, numele este cel pe care se bazează cititorii atunci când cumpără.
Cu siguranṭă există ṣi alte cărṭi care s-au vândut foarte bine în 2017, dar nu au intrat în acest top, chiar dacă în România au fost publicate anul trecut, pentru că lansările oficiale s-au făcut înainte de 2017.
❤❤❤