Este al treilea an când culeg date de la librării online, site-uri ale editurilor sau târguri offline. Cele două topuri anterioare au fost destul de diferite, cum se poate vedea în top 2017 sau cel de anul trecut – top 2018.
Să vedem care sunt deosebirile față de topurile anterioare şi ce cărți scrise de autori străini şi publicate pentru prima dată în 2019 au preferat cititorii români.
Deşi a apărut în Noiembrie 2019, partea a 6-a a seriei „Millennium” s-a vândut ca „pâinea caldă” şi a reuşit să intre în top pe poziția a zecea, arătându-ne încă o dată cât de mult iubesc cititorii români thrillerele. „Fata care trebuia să moară” a apărut la Editura Trei.
Pe poziția a noua se află „Foc şi sânge” a lui George R. R. Martin. O carte din universul „Game of Thrones” care nu se află pe o poziție superioară, posibil şi din cauza prețului destul de ridicat. Cartea a apărut la editura Nemira.
Ceva mai sus, pe poziția a opta găsim „Femei care iubesc prea mult” de Robin Norwood, o carte ce aparține categoriei dezvoltare personală, despre tiparele iubirilor distructive şi cum să le schimbi. A fost publicată de Editura Litera.
Poziția a şaptea este ocupată de romanul scriitoarei Agnes Martin-Lugand, „Ceea ce nu poate fi ascuns”, carte ce a fost tradusă şi publicată de Editura Trei.
„Podul de lut” de Markus Zusak se află pe poziția a şasea. Romanul nu a avut nici pe departe succesul obținut de „Hoțul de cărți”, dar a intrat în top datorită numelui scriitorului, Editura RAO fiind cea care a publicat-o în România.
Jojo Moyes este citită indiferent de câte sau ce cărți ar scrie, fiind una dintre cele mai iubite autoare de cititorii români. Cartea „Darul stelelor” a apărut la Editura Litera şi se află în top pe poziția a cincea.
„Serotonină” a lui Michel Houllebecq a ratat podiumul, urcând în top pe poziția a patra. Romanul a fost publicat la noi de Editura Humanitas.
Am ajuns şi la cele mai importante poziții ale topului. Pe locul trei se află un thriller care a făcut furori după apariție, „Ceva în apă” de Catherine Steadman. Este publicată de Nemira în colecția „Armada”.
Locul doi al topului este ocupat de o carte ce a fost scrisă după un film, lucru extrem de rar, penytru că în general filmele se fac după cărți, nu invers. Cu toate astea, cartea „La cinci paşi de tine” de Rachael Lippincott, publicată la noi de Editura Litera, a avut un succes fulminant nu doar în România, ci la nivel internațional.
Şi am ajuns şi la prima poziție, unde se află o carte care merită pe deplin să se afle aici. Este un roman thriller care atât la noi cât şi la nivel internațional s-a vândut mai mult „din gură în gură”. Fără să aibă un marketing agresiv, pur şi simplu romanul de debut al autorului Alex Michaelides s-a vândut pentru că este foarte bine scris şi are un final incredibil, lucru care i-a făcut pe cititori să cumpere romanul într-un număr foarte mare. „Pacienta tăcută” a apărut la Editura Litera.
Există şi trei cărți care au fost foarte aproape să intre în top, aşa încât merită o menționare. „Mister” scrisă de E. L. James, autoarea bestsellerului „50 de umbre ale lui Grey”, publicată de Editura Trei urmată de „Alienistul” de Caleb Carr şi „Bird Box. Orbeşte” de Josh Malerman, ambele publicate de Editura Corint, colecția Leda Edge.
Aşadar, 2019 a fost un an în care au fost preferate thrillerele, indiferent de numele autorilor. De asemenea romanele de dragoste şi dramele au mai fost la căutare printre cititorii români, urmate de cele din genul fantasy sau non ficțiune din categoria dezvoltare personală.