facebook

Dintre sute de coperte (16) – Pecetea morṭii de Veronica Roth

Devenită celebră aproape peste noapte ṣi încă de la debut, Veronica Roth este dovada vie că talentul poate să apară la orice vârstă.

Avea doar 21 de ani când a semnat cu o editură importantă ṣi 22 când a vândut drepturile pentru film. Iar aici vorbim de romanul de debut, Divergent, care a devenit trilogie. Până la 24 de ani avea deja peste 5 milioane de exemplare vândute din primele două romane ale seriei.

Am putea spune că a avut noroc sau că promovarea a funcṭionat extraordinar, dar sigur nu s-ar fi intâmplat asta dacă nu ar fi avut ṣi skill-ul necesar pentru a scrie bine, pentru a crea o poveste credibilă.

La sfârṣitul anului trecut, 2016, Editura HarperCollins a anunṭat că Veronica Roth va colabora cu aceasta pentru două cărṭi, prima fiind chiar Pecetea morṭii  (Carve the Mark, în original) ce a fost lansată la începutul lui 2017.

La noi a fost tradusă foarte repede de Shauki Al-Gareeb pentru Editura Leda Edge.

Romanul e diferit faṭă de trilogia de debut. Deṣi este SF, are mult mai multe elemente să le zicem fantasy.

Acṭiunea se desfăṣoară pe 9 planete (toate cu nume scoase parcă din limba Klingoniană 😀 ), fiecare având viaṭa ei, regulile ei, oameni ṣi guverne diferite.

Personajele au haruri din naṣtere, benefice sau nu, iar câṭiva foarte importanṭi  au ṣi destine ce apar în viziunile profeṭilor.

Dincolo de războaiele dintre societaṭile ṣi neamurile diferite, se înfiripă ṣi o poveste de dragoste între cele două personaje principale, Akos ṣi Cyra, cei doi făcând parte din familii care se urăsc ṣi având haruri total opuse.

Deṣi mi s-a părut că lumea este mult prea în detaliu descrisă, iar acṭiunile se desfăṣoara un pic greoi la început, romanul te prinde.

Uṣor uṣor pune stăpânire pe tine ṣi toate descrierile apăsător de lungi de la început te ajută ca pe parcurs să ai o imagine mult mai clară a spaṭiului în care se desfăṣoară povestea.

Continuarea va apărea în 2018 ṣi probabil carṭile vor exploda în vânzări în momentul în care se vor ecraniza. Pentru că mi-e greu să cred că nu va fi făcut ṣi un film de pe urma acestui roman.

Recomand această carte celor care iubesc SF-ul light, cu accente pe partea de ficṭiune, pe emoṭie ṣi nu neaparat pe tehnologie. Deṣi este scrisă pentru YA (young adults – public adolescent) romanul poate fi citit cu uṣurinṭă ṣi la vârste mai mari, mai ales dacă vă atrage genul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *