Două pentru weekend

Două pentru weekend – ep. 41

Cele două recomandări de astăzi sunt un serial şi un film din 2017, ce în apariţiile anterioare din anii ’90, făceau ravagii printre cinefili.

Twin Peaks (SUA – 1990, 2017) – Nota 9

Genul serialului: Mister, Dramă, Crimă

Îmi amintesc că eram adolescent şi aşteptam serile în care se difuza Twin Peaks ca un disperat. Toată familia era în jurul televizorului şi la finalul episodului aveam tot felul de discuţii despre filosofia din spatele simbolurilor şi a acţiunilor personajelor.

Nu mai zic că la liceu erau întregi dezbateri dacă David Lynch e un geniu sau e doar un idiot.

Privesc  cu alţi ochi noua serie dar nu pot spune că nu mă trimite înapoi în timp în perioada plină de întrebări şi descoperiri a vieţii mele.

Chiar cred că noul sezon (al treilea am putea spune) e construit în aşa fel încât să rezoneze cu publicul fan de-atunci mai mult decât să creeze o nouă audienţă.

Pe lângă apariţiile provocatoare de melancolie a actorilor de-atunci, fiecare episod este dedicat câte unui membru al echipei din primele două sezoane ale serialului, care între timp a decedat.

De exemplu primul episod este dedicat „Doamnei cu butucul”, Catherine Coulson, care a murit în 2015.

Revenind la noua serie, deşi efectele sunt tot apropiate celor din anii ’90, nu e deranjant. Cel puţin în primele patru episoade totul e intrigant. Cadrele sunt lungi, aşezate, dar te lasă să-ţi formulezi tot felul de întrebări de genul „De ce?”, „Cum?”, „Pentru ce?”.

Muzica este excelentă, mai ales că celebra temă a lui Angelo Badalamenti revine la începutul fiecărui episod. În plus, la finalul episodului al doilea, formaţia Chromatics are o apariţie cu piesa Shadow, ca un tribut adus legendarei Julee Cruise şi a piesei Falling.

Pentru că piesa mi se pare excelentă atât pentru serial cât şi de sine stătătoare, în loc de trailer o puteţi asculta mai jos.

Recomand acest serial în primul rând tuturor fanilor melancolici după primele sezoane, tuturor celor care în anii ’90 erau prinşi în mirajul acestui serial unic.

Actori – 9

Muzică – 9.5

Imagine – 8

Scenariu – 9

——————————————————————-

Frumoasa şi bestia (SUA – 2017) – Nota 7.5

Genul filmului: Musical, Fantasy

Lansată în Martie 2017, noua ecranizare după binecunoscuta poveste Beauty and the Beast nu schimbă ceva din povestea originală, dar este un produs de excepţie.

În primul rând trebuie spus că toate ecranizările de până acum se bazează pe povestea „La Belle et La Bête” (Frumoasa şi bestia) scrisă de Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, autoare născută în 1685 şi decedată în 1755 la Paris.

Filmul, realizat de Disney, cu Emma Watson în rol principal, arată excelent. Produsul final, calitatea sonoră şi imaginile sunt pline de farmec.

Jocul actorilor nu m-a impresionat, în sensul că totul a fost cumva destul de drept. Nimic care să te dea pe spate, nimic nou, ieşit din comun.

Dar muzica, decorurile, costumele, imaginile sunt magnifice. Îţi dau aceeaşi stare ca atunci când citeşti un basm, ceea ce cu greu reuşeşte un film astăzi, chiar şi produs de Disney.

Actori – 6

Muzică – 8.5

Imagine – 8.5

Scenariu – 7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *