facebook

Două pentru weekend – ep. 18

Cele două recomandări de astăzi sunt un film SF (pe carte îl recomand mai mult ca experienţă decât ca film SF) şi un serial dramă.

Arrival (SUA – 2016) – Nota 7

arrival-1

Genul filmului: Mister, Thriller, SF

Ca să fiu sincer NU aş recomanda acest film iubitorilor de SF clasic şi voi detalia într-un alt articol motivele pentru care cred că Arrival este supraapreciat (8.4 pe IMDB).

Filmul se bazează pe povestirea “Story of your life” a lui Ted Chiang.

arrival-2O specialistă în lingvistică este recrutată de armată să traducă din limbajul unor extratereştrii ce tocmai au sosit pe Pământ şi încearcă să comunice cu omenirea.

Filmul evoluează într-un mod neaşteptat, cu un punct de plecare total diferit faţă de rezolvarea finală.

Atu-ul filmului este muzica (pe care prea puţini o iau în considerare atunci când privesc un film), ce are capacitatea de a induce emoţie cu mult mai puternică decât jocul actorilor sau chiar imaginile şi povestea.

Tema care deschide şi închide filmul nu este scrisă pentru “Arrival”. “On the nature of daylight” a fost compusă de Max Richter în 2004 şi a devenit celebră după ce Martin Scorsese a  folosit-o şi în filmul Shutter Island (2010).

Recomand acest film celor care îşi doresc o experienţă intelectuală, să-i zicem, deşi este mai degrabă o experienţă emoţională. În plus avertizez că sunetul este foarte puternic şi foarte agresiv, pe alocuri.

Actori – 6

Muzica – 9.5

Imagine – 8

Scenariu – 6.5

———————

Pure Genius (SUA – 2016) – Nota 7.5

Genul serialului: Dramă

Un tânăr antreprenor miliardar din Silicon Valley angajează un medic chirurg cu un trecut controversat în încercarea de a porni un spital ultratehnologizat, cu o abordare nouă despre boli şi pacienţi.

Serialul este din acelaşi tip de show-uri cu doctori gen “ER” (Spitalul de urgenţă) doar că aici nu ne confruntăm doar cu munca, viaţa şi alegerile unor medici şi asistenţi ci cu abordarea unui  afacerist tânăr care îşi obligă angajaţii-medici să facă orice pentru a salva vieţile pacienţilor chiar dacă pare imposibil.

pure-genius-3Practic ideea de a nu accepta moartea, înfrângerea chiar şi atunci când par inevitabile este una a unui maniac, dar şi una care împinge limitele umane în a descoperi noi tipuri de tratamente şi rezolvări în cazuri ce, în mod normal, nu mai pot fi salvate.

Înţelegem din serial că, indiferent de motive, tehnologia, banii + un tip de gândire ce pare un pic copilăresc pot împinge lumea către noi descoperiri, către progres, către o viaţă mai bună.

Actori – 7

Muzică – 8

Imagine – 7.5

Scenariu – 8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *