facebook

Cei mai iubiṭi scriitori români

de Adam S. Q. David – La finalul lui 2017 ṣi la începutul acestui an, am făcut două sondaje în care întrebam cititorii care sunt autorii români preferaṭi. Într-unul dintre ele cuprindeam întregul ansamblu de scriitori români, iar în celălalt întrebam doar despre cei contemporani. Am combinat cele două sondaje ṣi a ieṣit un fel de top al autorilor români, din care îi voi enumera pe primii 10.

Cu siguranṭă, această listă va ridica sprâncene, mai ales ale celor care depăṣesc 45-50 de ani.

Înainte de a vă prezenta topul propriu-zis, trebuie să menṭionez că cei mai mulṭi dintre participanṭii la sondaje au fost cei sub 25 de ani. Aṣadar, asta ar fi opṭiunea, în mare parte, a celor tineri ṣi foarte tineri.

Cel mai iubit scriitor român al momentului este autoarea „Insomnii”-lor ṣi a „Fluturi”-lor, Irina Binder, pentru mine nefiind o surpriză ṣi cred că nici pentru mulṭi dintre dumneavoastră.

Irina Binder

Pe poziṭia a doua, la o distanṭă considerabilă, se află Mircea Eliade, autorul român după care s-a inspirat regizorul Francis Ford Coppola atunci când a produs filmul  „Tinereṭe fără tinereṭe”, în 2007.

Mircea Eliade

Următorul scriitor român preferat de cititori este Mircea Cărtărescu, care tocmai a primit premiul „Thomas Mann” pentru literatură, în 2018.

Mircea Cărtărescu

Imediat în afara podiumului se află scriitoarea Georgiana Sandu, o tânără din noul val de scriitori români, care a cucerit cititorii într-o perioadă foarte scurtă de la debut.

Georgiana Sandu

Pe poziṭia a cincea se află Theo Anghel, o altă scriitoare valoroasă din noul val.

Theo Anghel

Coborâm un pic ṣi îl întâlnim pe Mihai Eminescu, autorul pe care în alte timpuri l-am fi găsit, probabil, pe prima poziṭie.

Mihai Eminescu

Topul continuă cu Rodica Ojog Braṣoveanu, o scriitoare foarte iubită, supranumită ṣi Agatha Christie a României, care, din păcate, a decedat în 2002.

Rodica Ojog Brașoveanu

Scriitorul ṣi politicianul Dan Lungu este cel care se află pe poziṭia a opta a acestui top.

Dan Lungu

Simpatica scriitoare Cristina Nemerovschi, care ṣi-a făcut un renume printre cititorii adolescenṭi, se află pe poziṭia a noua.

Cristina Nemerovschi

Topul este încheiat de autoarea care înainte de a se dedica scrisului a fost balerină ṣi care s-a apucat să scrie pe pământuri americane, Monica Ramirez.

Monica Ramirez

Trebuie menṭionaṭi ṣi câṭiva scriitori care au fost foarte aproape să intre în top, cum ar fi Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Octavian Paler, Raluca Butnariu sau Igor Bergler.

Este un top care, privit dintr-o anume perspectivă, poate fi ṣocant, însă din alt unghi, ne arată că publicul cititor tânăr este foarte deschis către generaṭiile noi de scriitori.

Faptul că există un val nou de scriitori români care îi face pe cei tineri să-ṣi dorească să citească, nu poate fi decât o veste bună pentru existenṭa noastră culturală ṣi pentru repunerea în miṣcare a unei spiritualităṭi cu glas românesc, ce părea căzută în adormire.

5 Replies to “Cei mai iubiṭi scriitori români”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *