Dintre sute de coperte

Federico Andahazi – Secretul culorii pure

Aceasta este o scurtă recenzie de carte.

Nu sunt Dan C. Mihăilescu și nici Roxana-Mălina Chirilă (scriitoare și traducătoare) ca să-mi permit să mă numesc un specialist în recenzia de carte. Dar atunci când am timp, citesc și scriu, iar dacă ceva mi se pare deosebit, recomand cu plăcere.

secretul-culorii-pure_1_fullsizeEste și cazul romanului „Secretul culorii pure” de Federico Andahazi, publicat de Editura Rao. O carte pe care am găsit-o înghesuită în bibliotecă și pe care nu am ajuns să o citesc până acum câteva zile pentru că micile ei dimensiuni mi-au ascuns-o privirii.

Cartea scrisă de Federico Andahazi are sub 200 de pagini iar formatul este de carte de buzunar, așa că poate fi citită rapid și ușor. Ca o tartă cu fructe pe care o savurezi într-o seară de vară în compania unei brize prietenoase și a unui susur calm de valuri.

Romanul este o ficțiune istorică, un thriller misterios a cărui acțiune se petrece aproape de finalul secolului 15. Ritmul nu este unul alert, de genul romanelor lui Dan Brown, Tom Clancy sau John Grisham. Mai degrabă suspansul vine din intențiile și gândurile personajelor, din curiozitățile și suspiciunile lor și nu neapărat din faptele întreprinse.

Federico Andahazi (scriitor argentinian)

Pictura este peste tot. Nu doar pentru că povestea principală pornește de la conflictul dintre școlile de pictură florentină și flamandă ci și pentru că sunt descrise cu migală tehnici de combinare a culorilor sau secrete ale pigmenților.

Primele pagini ne descriu o crimă și o înmormântare. Un început așa cum te-ai aștepta în cazul unui thriller. Iar de-acolo, drumul sinuos îmbibat cu atmosferă renascentistă, relațiile ascunse și ciudate, trădările și ura, dar și lupta maeștrilor pictori de a atinge absolutul în artă, culminează cu un final neașteptat unde apocalipsul interior pare că se îmbină cu expresia divină a perfecțiunii.

Vă doresc lectură plăcută! 🙂

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *