“Umor Gallows”. Este una din concluziile întâlnite în carte şi prin care am putea rezuma întregul roman.
Umorul Gallows este genul de umor care se face în împrejurări groaznice, disperate. Ca de exemplu faci glume despre moarte lângă un om aflat pe patul de moarte sau glume despre boală lângă un pacient pe patul de spital. Un fel de haz de necaz, dacă vreţi. Umor macabru.
Romanul „Sub aceeaşi stea” (titlul original fiind “The fault in our stars”) al lui John Green, apărut în România la Editura Trei şi tradus de Magdalena Mărculescu, este povestea a doi adolescenţi ce ajung să se îndrăgostească în condiţii dificile, ambii trăindu-şi existenţa în jurul cancerului.
Deşi cancerul, boala, moartea par personajele principale al cărţii, de fapt povestea este un elogiu adus vieţii. Al iubirii ce poate apărea în orice context, oricât de neprielnic. Moartea, deşi iminentă, este tratată cu umor.
Frica de moarte pe care o avem cu toţii, nu e neaparat de momentul în sine sau de moarte ca şi concept ci de faptul că trăim degeaba, că nu lăsăm nimic în urma noastră. Ne e frică de uitare.
Iubirea celor doi tineri, modul în care ajunge să existe, ne arată că viaţa trebuie trăită pentru că indiferent ce credem, tot ajungem să lăsăm nişte semne în urma noastră.
Pozitive sau nu, semnele vor exista prin cei din jurul nostru, care vor râmâne după ce nu vom mai fi, prin casele noastre, prin grădinile noastre, prin oraşele noastre, prin scrierile noastre, prin realizările noastre, prin acţiunile noastre făcute când încă respiram.
Cartea intră în categoria YA pentru că personajele principale sunt adolescenţi, pentru că stilul este unul apropiat genului şi pentru că este scrisă la persoana I.
Dar poate fi citită de oricine, la orice vârstă. Nu există descrieri erotice ale iubirii lor sau prea multe adjective ataşate sentimentelor lor. John Green nu e Sandra Brown. John Green reduce la esenţă dragostea, îi dă un aer pur, un aer simplu dar profund.
Vă invit să citiţi cartea, care nu e doar o dramă romantică ci o adevărată călătorie în mintea şi inimile a doi adolescenţi ce se confruntă cu boala şi moartea. În plus, romanul e mult peste ecranizarea apărută în 2014, ce la rândul ei nu a fost una rea.