facebook

Top 10 cele mai vândute serii de cărṭi (beletristică) din toate timpurile

Scriam în alt Top că este foarte greu ca un roman de sine stătător să mai ajungă la 500 de milioane de exemplare vândute, mai ales că trăim în plină explozie de scriitori.

Cu toate astea, seriile sunt la mare modă ṣi vom vedea mai jos numerele incredibile de exemplare vândute atunci când autorii dedică mai multe volume unor poveṣti ce se desfăṣoară în aceeaṣi lume sau cu acelaṣi personaj.

Înainte de a începe, trebuie să precizez că în acest top nu există decât seriile de cărṭi ce au avut maxim 15 volume, pentru că nu consider că o serie de 400 de volume poate concura pe acelaṣi nivel cu una de 15 volume, chiar dacă ambele s-au vândut în acelaṣi număr de exemplare în total.

10. Seria Millenium de Stieg Larsson ṣi David Lagercrantz (5 volume). Din păcate, autorul suedez Stieg Larsson a decedat în 2004, înainte de a vedea că trilogia scrisă în acel moment de el va ajunge cea mai bine vândută carte suedeză din toate timpurile. După primele 3 volume, în 2013, Editura care avea drepturile de autor, a hotărât să continue seria, tot cu un scriitor suedez: David Lagercrantz, cunoscut ca fiind biograful lui Zlatan Ibrahimovic. Seria a fost vândută în 85 de milioane de exemplare.

9. Seria James Bond de Ian Fleming (14 volume). Celebrul agent secret britanic a avut succes atât în lumea literară cât ṣi în cea cinematografică. Scrise între 1953 ṣi 1964, cele 14 volume ale seriei s-au vândut în peste 100 de milioane de exemplare.

8. Seria Amurg de Stephenie Meyer (4+1 volume). Succesul enorm al acestei serii cu vampiri (2005-2008) a lansat un număr mare de autori care au început să scrie în acelaṣi gen în anii ce au urmat. Toate volumele seriei Amurg s-au vândut în aproape 120 de milioane de exemplare.

7. Seria Cronicile din Narnia de Clive Staples Lewis (7 volume). Volumele, scrise între 1949 ṣi 1956 au fost traduse în 47 de limbi ṣi s-au vândut în 120 de milioane de exemplare.

6. Seria Musashi de Eiji Yoshikawa (7 volume). Romanul prezintă povestea lui Miyamoto Musashi, cel mai faimos samurai din istoria Japoniei. Cele 7 volume, scrise între 1935 ṣi 1939 s-au vândut în peste 120 de milioane de exemplare.

5. Seria 50 de umbre ale lui Grey de E. L. James (4 volume). Scrise ṣi publicate între 2011 ṣi 2015, aceste volume au fost lansate iniṭial prin metoda „self-publish”, demonstrând că un roman poate avea un succes fantastic printre cititori, fără să mai fie nevoie de o editură. Cu toate astea, în 2012 Editura Vintage Books a cumpărat drepturile, văzând potenṭialul extraordinar. Seria s-a vândut până acum în peste 125 de milioane de exemplare.

4. Seria Aventurile lui Peter Iepuraṣul de Beatrix Potter (6 volume). Scrise între 1902 ṣi 1930, cele 6 volume cu poveṣti pentru copii au bătut mai multe recorduri ṣi au ajuns să fie vândute în peste 150 de milioane de exemplare până astăzi.

3. Seria Jurnalul unui puṣti de Jeff Kinney (11 volume). Cu un succes fantastic încă după apariṭia primului volum în 2007, Jurnalul unui puṣti a atins cifra de 194 de milioane de exemplare vândute până în 2017.

2. Seria Robert Langdon de Dan Brown (5 volume). Deṣi al 5-lea volum al seriei – Origini – abia a apărut, celebrele romane ce-l au ca personaj central pe Robert Langdon au devenit încă de la primul volum, bestseller-uri. Până acum au depăsit 200 de milioane de exemplare în vânzări.

1. Seria Harry Potter de J. K. Rolling (7+8 volume). Era de aṣteptat ca această serie să fie pe prima poziṭie, având în vedere că a fost tradusă în nu mai puṭin de 73 de limbi ṣi ecranizată cu un succes răsunător. Începând cu primul volum publicat în 1997 ṣi până astăzi a fost vândut în 510 milioane de exemplare, devenind cea mai vândută serie din toate timpurile.

Cred că faṭă de topul romanelor, cel al seriilor este unul deschis, având în vedere revoluṭia self-publishing-ului ṣi uṣurinṭa cu care un autor poate ajunge astăzi la cititori.

Aṣa încât nu ṣtiu dacă vor trece mulṭi ani până când o serie de mare succes să urce în top 3, ṣansa fiind mai mare să vină din lumea fantasy, din cea a thriller-ului, a cărṭilor pentru copii sau chiar a romanului erotic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *