facebook

Ce cărţi mai citesc românii

În încercarea de a afla care mai sunt genurile preferate ale cititorilor atunci când vine vorba de romane, am făcut un sondaj cu întrebarea “Ce gen de romane îţi place să citeşti?” Iată ce am aflat.

În primul rând trebuie să spun că sondajul nu a avut bază metodologică şi au fost doar 547 de respondenţi, dar cu siguranţă arată un trend al cititorului de ficţiune din românia.

Deşi a fost target-at către toate vârstele, 91% dintre cei care au răspuns au sub 24 de ani, concluzia fiind relevantă mai degrabă din perspectiva publicului adolescent şi tânăr.

De asemenea 90% dintre participanţii la sondaj au fost de sex feminin.

Respondenţii au fost rugaţi să voteze una din cele 12 categorii (genuri de romane), doar 6 dintre ele obţinând  un procentaj important, de cel puţin 8%.

Astfel, genurile Dramă, Poliţist şi SF au ocupat poziţiile 4, 5 şi 6, fiind depăşite de romanele Fantasy şi cele de Suspans aflate pe poziţiile 2 şi 3.

Marele câştigător nu a fost surpinzător pentru mine, având în vedere ce cărţi se vând cel mai bine indiferent de vârstă.

Romance-ul  (romanul de dragoste) este cel mai citit gen de ficţiune în România.

Până la urmă un roman bun urmăreşte o poveste de dragoste de cele mai multe ori, indiferent dacă se întâmplă între un alien şi un umanoid, între un vârcolac şi o muritoare sau între două personaje fictive din secolul al XI-lea.

Important e ca iubirea să existe. Fie că e motorul poveştii, concluzia poveştii, cauza sau efectul întregului plot.

Probabil dacă m-aş gândi să scriu un best-seller pentru tinerii şi adolescenţii români, ar trebui să fie o poveste de dragoste, să se întâmple pe un tărâm magic, iar personajul principal să fie înconjurat de mister… 😀

Uitându-mă şi la partea de jos a sondajului am rămas surprins că genul motivaţional sau horror-ul nu sunt pe poziţii superioare (aşa cum am fost mirat că mistery-ul şi romanul poliţist sunt ambele în top 5).

Ca să concluzionez, observ că cei mai mulţi cititori de cărţi de ficţiune sunt tinerii (contrar ideii că tinerii de azi nu mai citesc), iar fetele sunt mult mai avide după cărţi decât băieţii.

Sper că acest sondaj e de folos celor interesaţi să afle ce romane se mai citesc prin România anului 2017 sau celor pur şi simplu curioşi.

Dacă v-a plăcut/ajutat sondajul şi vreţi şi altele sau doriţi să citiţi şi articole, recomandări, recenzii sau să participaţi la concursuri cu premii în cărţi vă invit să vă abonaţi, să daţi like şi share sau comment pe blog sau pe pagina mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *